2011-11-02 09:03:21• hírek • Kocsis Zoltán

Biogázüzem észt mintára?

Több napos tapasztalatszerzési úton járt Észtországban Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, aki sajtótájékoztató keretein belül számolt be a balti államban látottakról. És arról, hogy mi olyat tapasztalt, ami Szatmár megye hasznára is válhat.

A Gazdasági Igazgatók Országos Szövetsége nyerte meg a finanszírozást, hogy részt vehessen ezen a tapasztalatszerzési úton és ők magukkal vittek néhány megyei tanácselnököt, így Csehi mellett ialomitai és a tulceai kollégáit valamint az Országos Közbeszerzési Igazgatóság vezetőjét. „Európa ezen részén még soha nem jártam, de kijelenthetem, hogy Észtország nagyon szép ország. Látszik rajta a német kulturális behatás, ami a történelem során érte", kezdte élménybeszámolóját Csehi.

Aztán a szakmai kérdésekre kitérve elmondta, hogy egyik legfontosabb dolog, amit Rigában megtapasztaltak, az az, miként bánik a balti ország az Európai Uniótól kapott pénzekkel. „Észtországban egyetlen egy helyen, a pénzügyminisztériumon belül igazgatják az uniós pénzeket. Míg Romániában legalább nyolc helyen kezelik ezeket a pénzeket, minden minisztériumban külön".

Ami Szatmár megye számára is fontos lehet, a román delegáció megtekintett egy német technikával működő biogázüzemet, amely akár szeméttel is működik. „A közeljövőben mélyrehatóbban tanulmányozni fogjuk, hogy ezt alkalmazhatnánk-e megyénkben is", mondta Csehi.

A tanácselnök leszögezte továbbá, hogy Szatmár megye készen áll a téli havazásokra. „Bár a havazás mindig váratlanul jön, de minket készenlétben talál, legalábbis ami a szerződéseket illeti. Éppen azért kötöttünk több éves kontraktusokat, hogy az állandó fellebbezések ne akadályozzanak minket évről évre", szögezte le Csehi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: